Tuesday, April 2, 2013

MELAYU MAHUKAN PERUBAHAN

DARI SERONOK JADI MARAH

Sudah tentu tajuk di atas menggembirakan pihak yang menyokong pembangkang. Keseronokan ini akan berubah apabila dikatakan majoriti orang Melayu yang mahukan perubahan ialah  mereka yang tinggal di Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor. Marah pula nampaknya yang tadi kelihatan seronok.
 
PERUBAHAN YANG BERLAKU
 
Perubahan yang dikehendaki oleh orang-orang Melayu, malahan yang bukan Melayu juga, bermula setelah kemenangan Barisan Nasional dalam PRU ke 11 pada tahun 2004. Prestasi kerajaan sejak kemenangan itu begitu meleset sehingga pengundi, termasuk ahli-ahli UMNO menunjukkan protes mereka menyebabkan kemelesetan prestasi BN dalam PRU ke 12 pada tahun 2008 apabila BN kalah di lima buah negeri dan banyak kerusi Parlimen dalam Wilayah Persekutuan dimenangi oleh pembangkang.
Sekitar setahun setelah memenangi dengan tipis PRU ke 12 ahli-ahli UMNO telah menyedarkan pemimpin tertinggi parti bahawa negara memerlukan perubahan di peringkat pucuk pimpinan kerajaan pusat. Maka berubahlah pucuk pimpinan kerajaan dengan bergantinya Perdana Menteri.
 
ALASAN MELESET PRESTASI
 
Penganalisa pihak dalaman parti UMNO mengetahui bahawa perubahan yang berlaku dalam PRU ke 12 ialah atas kehendak orang-orang Melayu sendiri, kerana melesetnya prestasi kerajaan. Pihak penganalisa yang pro Pakatan Rakyat pula ingin percaya bahawa pengundi menyokong dan menyetujui dengan program mereka, walau pun pemimpin mereka mengetahui sebab yang sebenarnya.

PERINGKAT AWAL PERUBAHAN
Di peringkat awal kerajaan pimpinan Dato' Seri Najib kelihatan seolah-olah programnya adalah tindakbalas ke atas janji-janji PR. Ejen-ejen PR telah berjaya menanamkan bibit sebab kegagalan dalam PRU ke 12 sebagai berpunca dari Dasar Ekonomi Baru. Bibit ini telah bermula subur apabila Model Ekonomi Baru diperkenalkan sebagai alternatif dan bukan lanjutan kepada hasrat dan cita-cita DEB. Lebih-lebih lagi apabila timbul dakwaan bahawa ada di antara ahli penggubal MEB ini tidak fasih di dalam Bahasa Melayu.

Oleh kerana perasaan takut banyak pemimpin Melayu, dari berbagai sektor, atas kemungkinan terkorbannya kepentingan Melayu dalam pembangunan negara maka rata-rata kita merasa gelisah sehingga NGO-NGO Melayu telah bersatu untuk menubuhkan MPM atau Majlis Perundingan Melayu. Oleh kerana MPM merupakan NGO yang non-politik maka PERKASA di bawah pimpinan aktivis Dato' Ibrahim Ali telah bergerak dengan agenda politik pro-Melayu yang jelas dan lantang. Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) dan PENAWAR ( dulu Pakku ) juga telah mengadakan kongres, konvensyen dan seminar untuk meleraikan kegelisahan yang timbul di hati para peserta. 

BERWAWASAN, TERSENDIRI DAN ORIGINAL

Setelah beberapa bulan berlalu jelas kelihatan, dengan terserlah, bahwa program kerajaan BN di bawah pimpinan Dato' Seri Najib adalah berwawasan, tersendiri dan original.

Begitu berkesan kegiatan Perdana Menteri sehingga seorang penulis chauvinis bernama Kee Thuan Chye telah mencetak buku keduanya yang bertajuk 'Ask for No Bullshit, Get Some More!'. Buku pertamanya ialah 'No More Bullshit, Please, We're Malaysian'. Bagi beliau menolong Melayu untuk mengimbangi dengan bukan Melayu dalam bidang ekonomi ialah 'Bullshit' dan kerajaan kini nampaknya telah menghidupkan semula semangat DEB dengan pendekatan yang baru.

Yang paling ditakuti oleh pengarang yang merasa dirinya terpandai ialah sokongan Melayu yang sudah kembali kepada kerajaan.

SIKAP GOLONGAN SINIS

Rancangan BR1M adalah sesuatu yang sangat berkesan bagi masyarakat yang memerlukan. Bagi mereka yang lumayan pendapatannya pemberian kerajaan ini dianggap tidak betul, tetapi mereka ambil juga duit itu.

Pemberian wang tunai adalah relevan dan ianya lebih relevan bagi orang berpendapatan rendah dari membina jalan baru, kerana dengan wang tersebut seseorang itu boleh membeli apa yang diperlukan dan diminati, dikehendaki atau diperlukan.

Di waktu saya kecil di bangku sekolah rendah saya sering ke Pulau Pinang untuk beristirehat di rumah keluarga saya yang agak berada di musim cuti sekolah. Setiap kali saya ke Penang saya dibawa ke kedai kasut Bata di tepi Farmasi Tong Aik di Penang Road untuk membeli kasut kulit kerana emak saudara saya memikirkan saya perlu hidup lebih mewah dan belajar pakai kasut kulit.

Bila saya balik ke Yan kasut itu saya jual kerana saya lebih selesa dengan kasut getah dan kasut kulit pula tidak pernah dipakai oleh kanak-kanak sekolah.

Jika emak saudara saya memberi RM30-00 kepada saya ianya pasti lebih berharga daripada kasut kulit RM85-00 kerana saya boleh beli apa yang saya perlukan dengan RM30-00 seperti pensil dan kasut getah. Inilah BR1M bagi saya.

Baru-baru ini saya menerima panggilan telefon dari seorang kawan rapat saya menyatakan seorang pemandu teksi, yang teksinya dinaiki beliau, telah mengatakan bahawa semua pemberian lesen oleh kerajaan kepada pemandu teksi ialah disebabkan adanya tokoh pembangkang. Mereka lupa bahawa di waktu ketua pembangkang menjadi Menteri Kewangan beliau tidak pernah terfikir untuk memberi bantuan sebegini.

JANJI

Negeri-negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat pula jelas tidak mampu melaksanakan janji-janji yang mereka ketengahkan dalam pilihanraya. Protes ke atas kerajaan negeri Kedah (dengan balaknya), Pulau Pinang (dengan perumahannya), Selangor (dengan airnya) dan Kelantan (dengan tanahnya) datangnya dari rakyat negeri itu sendiri termasuk ahli dan pemimpin Pakatan Rakyat yang tidak lagi mempercayai janji-janji pemimpin mereka.

Slogan ' Janji Ditepati ' yang diketengahkan oleh BN adalah garis pemisah antara BN dan Pakatan Rakyat yang memungkiri janji
 
PAKATAN YANG TIDAK SEPAKAT
 
Oleh kerana Pakatan Rakyat hanya satu pakatan, seperti kanak-kanak sekolah berpakat, dan tanpa janji dalam dasar yang konkrit, maka perubahan dasar berlaku dalam parti yang kononnya sepakatan tetapi sebenarnya berdiri sendiri. Pendirian yang jelas hanya pada DAP sebagai pembangkang, walau pun pemimpin mereka berkelahi sesama sendiri. PAS pula terpaksa tunduk kepada tekanan DAP bukan saja sampai mengambil tindakan yang memalu dan memesongkan, kerana terpaksa merubah dasar dari matlamat mewujudkan sebuah negara Islam kepada mewujudkan sebuah negara kebajikan tetapi terpaksa akur kepada DAP sehingga membolehkan penggunaan nama Allah untuk semua ugama walau pun bertentangan dengan pendirian Dewan Ulamanya sendiri.
Sudah tentu apabila pemimpin PAS terpaksa merobah pendirian pihak DAP mengetahui bahawa kompromi ini boleh diterima kerana jika impian mereka untuk memerintah berhasil maka Kabinet Pakatan Rakyat akan membolehkan penggunaan nama Allah oleh semua ugama kerana Dewan Ulama tidak ada dalam kabinet yang membuat keputusan itu. Pada waktu itu sebarang protes oleh Dewan Ulama tidak berguna lagi kerana kuasa yang sudah diperolehi sudah memperkuatkan pendirian 'kafir kharbi' itu dan boleh bertahan sehingga PRU ke 14. Pada waktu itu semuanya sudah terlambat.

Antara perubahan yang dijangka berlaku ialah di Kelantan. Di bawah ini diperturunkan sebuah karangan oleh bekas Timbalan Menteri yang pernah menjadi Setiausaha Khas kepada Tun Abdul Razak. Beliau adalah seorang tokoh yang perndapatnya perlu diberi perhatian. Beliau ialah Tan Sri Abdullah Ahmad dan karangan ini telah disiarkan dalam akhbar Sinar Harian pada 6 Februari, 2013. Begini huraiannya:


TAN SRI ABDULLAH AHMAD

Suka duka, PRU-13 mengulangi sejarah politik sebelum peristiwa Mei 13, 1969: parti perkauman, pelampau Cina DAP secara solo cuba menggulingkan kerajaan perikatan Melayu, Cina dan India.

 

Sekarang, DAP bersekutu, berpakat seperti 2008, dengan Pas dan PKR mengepalai Pakatan mencuba bagi kali ketiga untuk menewaskan kerajaan pribumi, Cina dan India.

 

DAP sudah bijak, sedar Malaysia dapat dikuasainya hanya melalui proksi Melayu-Islam mereka. DAP akhirnya menerima hakikat Perdana Menteri mesti Melayu-Islam.

 

DAP, ikut tradisi konglomerat Cina dan antarabangsa, menerima pelantikan Melayu-Islam sebagai pengerusi tetapi kuasa mutlak tetap berada di tangan mereka.

 

Ramalan interim saya, BN menang dengan majoriti selesa. Apa pun performance dan kemenangan Umno kali ini lebih baik dan lebih besar. Walaupun matahari kembali menyinari Najib Tun Razak, kerajaan Umno dan BN, janganlah pula burung terbang dipipiskan lada.

 

Sudah kelihatan keyakinan Umno makin meningkat, seorang dua pemimpinnya terlalu optimis, menelah, mencongak BN akan menang 2/3.

 

Selepas tsunami politik 2008 kerajaan dan Umno di bawah kepimpinan Perdana Menteri Najib Tun Razak kelihatan telah pulih dan kini menikmati cahaya matahari; lebih segar.

 

Seperti kata Speaking, “It (Umno) is enjoying some patches of sunshine”. Najib bisa melihat ke hadapan dengan lebih yakin lagi. Namun cuaca di Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang terus mendung; cuaca di Kedah cerah sedikit. Perak menjadi rebutan sengit.

 

Di lain negeri Umno/BN diduga terus memerintah.

 

Secara kebetulan dua kali saya balik ke Kelantan, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri berada di sana, dan hinggap di hotel yang sama walaupun kami tidak terserempak.

 

Hanya saya nampak permaidani merah terbentang dari pintu masuk ke lif; di lobi hotel dan di luar hotel sesak dengan pelobi, penyokong dan ahli Umno, busybodies - majoriti berpakaian kemeja merah dan wanitanya blaus putih. Mereka ke hulu ke hilir atau duduk berkumpulan, berbisik antara satu sama lain.

 

Nampaknya, gembira bukan kepalang, menunggu pemimpin tertinggi mereka; ada cium tangan, ada menghulur sampul surat – memohon atau membuat petition!

 

Kerusi Parlimen 222, kawasan majoriti absolut Cina hanya 50 sahaja, bakinya adalah kawasan peribumi dan kawasan campuran. Medan pertempuran sengit  bertumpu dalam 172 kawasan ini. Dalam kawasan absolut majoriti Cina, DAP diduga menang mudah tetapi belum tentu lagi kerana orang Cina selalunya praktikal.

 

Mereka mungkin memberi DAP 30 hingga 40 kerusi, bakinya untuk calon Cina dari parti komponen BN. Takdirnya DAP sapu semua, itu satu tanda “konfrontasi” macam Indonesia-Malaysia pada 1963 bermula. Akhirnya Sukarno digulingkan oleh Angkatan Bersenjata Republik Indonesia yang diketuai Jeneral Suharto.

 

Pas, PKR mengepalai pertempuran di medan peribumi-Islam ini. Mereka berhasrat merampas minimum separuh kerusi itu, yakni 86. Lebih dari jumlah kerusi ketiga-tiga parti kini ada dalam Parlimen ke -12. Saya rasa berdasarkan laporan terkini, Pakatan tidak akan berjaya; andainya mereka sukses (40 + 86) mereka menang dengan kelebihan 30 kerusi! Kalau percaya propaganda Pakatan, perang sarafnya mereka akan TKOkan BN di federal dan negeri.

 

Jelas dapat dilihat dari lounge dan ruang santapan pagi Hotel Renaissance, Kota Baru gambar berwarna Najib dan bakal calon BN kawasan Parlimen Kota Baru Fahmi Salleh; senyum lebar terpapar di billboard dekat pintu masuk sekolah bercaption, “Tolong saya agar saya dapat membantu anda”, kurang lebih begitulah. Poster dan billboard serupa itu juga kelihatan di merata kawasan Kota Baru sudah berbulan-bulan lamanya. Mula-mula kelihatan bulan Jun tahun lepas. Nampaknya, poster dan billboard itu sudah pudar sedikit, tukarlah dengan poster dan billboard baru; kan dana banyak, sponsor pun ramai.

 

Di Tanah Merah dan Pasir Mas perang poster BN dan Pas (jarang kelihatan poster atau bendera PKR) telah bermula. Di Ketereh, Machang dan Pengkalan Chepa, perang iklan baru saja bermula. Saya belum lagi lihat pintu gerbang Pas atau BN tetapi pos kedua-dua parti ada di beberapa tempat.

 

Orang politik di Kelantan sudah demam kerana tidak sabar lagi menunggu PRU-13. Di Kelantan, pilihan raya adalah satu pesta, bukan saja menunaikan tugas sivik tetapi juga satu musim untuk bersosial dan berinteraksi secara bebas!

 

Pencabar Tok Guru Nik Aziz adalah menteri semenjak 1990an lagi, Mustapa Mohamed, menteri Kelantan paling lama bertahan. Mustapa dan Tok Guru kedua-duanya lemah lembut. Mustapa lebih muda. Saya kagum dengan Tok Guru, walaupun sudah berusia lapan dekad, inilah komen Speaking, “Tok Guru is 80 years old plus and he has spent the last 23 years working with, and competing against people who are generally much younger than him and he has beaten them all – walaupun Tok Guru sudah tua, dia telah menewaskan semua yang lebih muda darinya”.

 

Mustapa janganlah pandang ke belakang lagi, pandang ke depan, “onward and upward”. Janganlah terlampau gemar keluar negeri lagi. Berhentilah “makan angin”, duduklah di Kelantan kalau serius mahu ke depan, kalau mahu mendaki gunung politik yang lebih tinggi lagi.

 
ASAL JANGAN AGAH INSYA ALLAH BOLEH MENANG

Jika saya perlu tambah kepada pandangan Tan Sri Abdullah Ahmad ini ialah untuk menasihati supaya pemimpin, khususnya 'winnable canndidate' di Kelantan hendaklah tidak agah.
 
 
BAHAYA MEMILIH PEMIMPIN YANG SALAH
 
Dalam persiapan menunggu PRU ke 13 banyaklah pemimpin-pemimpin dari semua parti berkempen untuk memenangkan calon mereka. Bagi parti DAP calon di kawasan yang besar peluang mendapat kemenangan pasti diletakkan calon dari kalangan keluarga pemimpin atau yang sama 'kharbi'nya dengan pemimpin mereka. Bagi PAS juga begitu; kalau yang Islam hendaklah yang tidak menyeru kepada perpaduan ummat Islam dan yang sudi menukar perjuangan dari menegakkan hukum hudud dan negara Islam kepada menegakkan negara kebajikan untuk menjayakan program seperti yang dilaksanakan oleh kementerian kebajikan masyarakat di satu masa dulu. PKR pula, yang banyak pemimpinnya pernah menjadi ahli dan pemimpin UMNO, mereka terima siapa saja yang ingin menentang UMNO, tetapi yang dirasakan tipis menang akan diperuntukkan kawasan yang 50/50. Bagi PKR pemikiran politik yang bertanding tidak dianggap perlu kerana yang dibenarkan berfikir hanyalah ketuanya.
 
Cara berkempen pula terserah kepada kepada kepakaran calon sendiri. Asal dapat memburukkan pihak UMNO dan BN kebenaran fakta tidak perlu difikirkan. Cari saja pegawai kerajaan, tentera dan polis yang kecewa waktu memegang jawatan supaya mereka dapat membalas dendamnya melalui saluran politik.
 
Pengundi hendaklah tidak lupa bahawa masa depan negara banyak bergantung pada barisan pemimpin kerajaan setelah selesai pilihanraya. Yang banyak berkempen tetapi tidak berperanan dalam pimpinan kerajaan tidak lagi berkuasa apabila selesai pilihanraya, kecualilah jika pemimpin itu didukung oleh struktur parti yang menyeluruh dan berfungsi.
 
Anwar Ibrahim, Karpal Singh, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Hadi Awang dan Mat Sabu akan mempengaruhi lebih dari 90% dari keputusan kerajaan. Mereka tidak ada ikatan yang jelas dari segi dasar perjuangan seperti yang ada pada Barisan Nasional. Yang jelas ialah ranting, cabang dan cawangan parti-parti dalam Pakatan Rakyat tidak bergungsi kerana barisan pimpinannya ditentukan oleh pemimpin belaka.
 
Bagaimana dengan hudud, negara Islam, Islam, Bahasa Melayu, Hak Melayu, demokrasi, LGBT, Pluralisma, Liberalisma, sikap terhadap Israel dan ancaman kepada Palestin dan lain-lain.  Apakah yang boleh dibuat oleh Dewan Ulama Pas apabila kabinet pakatan membenarkan penggunakaan Allah oleh semua ugama. Berdemonstrasi? Pemimpin pakatan lebih pakar dalam mengendalinya.
 
Sedangkan bagi rakyat di bawah kerajaan pimpinan Barisan Nasional mempunyai UMNO, MCA, MIC, Gerakan, PBB dan lain-lain dengan pemimpin dan ahli yang ramai dalam cawangan dan bahagian masing-masing. Di samping itu ada juga Majlis Perundingan Melayu, Perkasa dan lain-lain NGO yang menyokong tetapi terus mengkritik kerajaan secara lantang apabila perlu. Kita lihat bagaimana pemimpin BN yang didapati tidak berkemampuan telah berjaya diturunkan setelah mencapai kemenangan dalam Pilihanraya ke 12. Jika ahli-ahli UMNO dan NGO di semua peringkat tidak hilang taringnya selepas BN memenangi pilihanraya sudah pasti rakyat berbilang kaum akan mempunyai peranan untuk membimbing kerajaan mereka.
 
Kita lihat sahaja bagaimana Perdana Menteri Najib telah memperkenalkan berbagai program khususnya program transformasi sebagai usaha untuk memenuhi kehendak rakyat. BR1M juga adalah akibat tuntutan rakyat.  
 
Tetapi rakyat tidak mahu usaha membela Israel sementara rakyat Palestin tertindas, rakyat tidak mahu kebebasan seks LGBT, rakyat tidak mahu Pluralisma agama yang menyamakan Islam dengan semua ugama lain, rakyat tidak mahu Liberalisma yang membolehkan saja apa yang dituntut oleh nafsu, rakyat tidak mahu hanya kebajikan tetapi ulama yang ikhlas dengan perjuangan, rakyat tidak mahukan huru-hara jika jurang perbezaan ekonomi antara kaum melebar tanpa sebarang program yang memberi harapan ke arah perbezaan yang lebih adil.
 
DIPECAT OLEH
PERDANA MENTERI YANG PALING MENGASIHINYA
 
Anwar Ibrahim tidak keluar dari UMNO; tetapi ianya dipecat oleh Perdana Menteri dari menjadi Timbalan Perdana Menteri kerana moralnya, dan pemecatan ini ialah dalam bidang kuasa Perdana Menteri sepertimana Tengku Abdul Rahman memecat menterinya yang popular Abdul Aziz Ishak kerana pendekatannya terhadap industri baja yang tidak disetujui oleh Perdana Menteri di waktu itu. Waktu dipecat dari Kabinet Anwar masih menjadi ahli UMNO. Tetapi, apabila beliau berusaha menggerakkan UMNO ke dalam masalahnya maka Majlis Tertinggi UMNO, dan bukan Perdana Menteri, telah memecat beliau setelah beliau diberi peluang membela diri dalam majlis mesyuarat. Pada waktu itu Anwar tidak dipenjarakan. Hanya setelah berlaku huru-hara jalanan maka barulah Anwar ditangkap dan dipenjarakan di bawah ISA. Beliau tidak didakwa di mahkamah untuk menjaga maruahnya dan kesilapannya tidak menjadi pengetahuan umum. Dakwaan di mahkamah hanya dilakukan apabila kawannya di waktu itu, Nallakaruppan, yang juga ditahan di bawah ISA telah membuat affidavit yang mengaitkan Anwar sehingga beliau juga terpaksa dibawa ke pengadilan sebagaimana juga Nallakaruppan. Anwar bernasib baik kerana ada Karpal Singh yang pandai membelanya. Tun Daim lebih mengetahui mengenai prestasi Anwar dalam jawatan-jawatan yang dipegangnya. Yang perlu ditanya bukan prestasinya tetapi sebab dianya dipecat.
 
PILIHLAH DENGAN BIJAK
 
Rakyat Malaysia hendaklah bijak memilih. Ratusan ribu rakyat Amerika, Palestin, Iraq dan Afghanistan telah terbunuh kerana rakyat Amerika Syarikat telah salah memilih Presiden mereka. Di bawah ini diturunkan satu perikan dari website:Kandungannya ialah sepucuk surat dari seorang bekas anggota tentera Amerika Syarikat kepada pemimpinnya, sebelum dia meninggal dunia.

 

The Last Letter - A Message to George W. Bush and Dick Cheney From a Dying Veteran
 
To: George W. Bush and Dick Cheney
 
From: Tomas Young
 
I write this letter on the 10th anniversary of the Iraq War on behalf of my fellow Iraq War veterans. I write this letter on behalf of the 4,488 soldiers and Marines who died in Iraq. I write this letter on behalf of the hundreds of thousands of veterans who have been wounded and on behalf of those whose wounds, physical and psychological, have destroyed their lives. I am one of those gravely wounded. I was paralyzed in an insurgent ambush in 2004 in Sadr City. My life is coming to an end. I am living under hospice care.
 
I write this letter on behalf of husbands and wives who have lost spouses, on behalf of children who have lost a parent, on behalf of the fathers and mothers who have lost sons and daughters and on behalf of those who care for the many thousands of my fellow veterans who have brain injuries. I write this letter on behalf of those veterans whose trauma and self-revulsion for what they have witnessed, endured and done in Iraq have led to suicide and on behalf of the active-duty soldiers and Marines who commit, on average, a suicide a day. I write this letter on behalf of the some 1 million Iraqi dead and on behalf of the countless Iraqi wounded. I write this letter on behalf of us all—the human detritus your war has left behind, those who will spend their lives in unending pain and grief.
 
I write this letter, my last letter, to you, Mr. Bush and Mr. Cheney. I write not because I think you grasp the terrible human and moral consequences of your lies, manipulation and thirst for wealth and power. I write this letter because, before my own death, I want to make it clear that I, and hundreds of thousands of my fellow veterans, along with millions of my fellow citizens, along with hundreds of millions more in Iraq and the Middle East, know fully who you are and what you have done. You may evade justice but in our eyes you are each guilty of egregious war crimes, of plunder and, finally, of murder, including the murder of thousands of young Americans—my fellow veterans—whose future you stole.
 
Your positions of authority, your millions of dollars of personal wealth, your public relations consultants, your privilege and your power cannot mask the hollowness of your character. You sent us to fight and die in Iraq after you, Mr. Cheney, dodged the draft in Vietnam, and you, Mr. Bush, went AWOL from your National Guard unit. Your cowardice and selfishness were established decades ago. You were not willing to risk yourselves for our nation but you sent hundreds of thousands of young men and women to be sacrificed in a senseless war with no more thought than it takes to put out the garbage.
 
I joined the Army two days after the 9/11 attacks. I joined the Army because our country had been attacked. I wanted to strike back at those who had killed some 3,000 of my fellow citizens. I did not join the Army to go to Iraq, a country that had no part in the September 2001 attacks and did not pose a threat to its neighbors, much less to the United States. I did not join the Army to “liberate” Iraqis or to shut down mythical weapons-of-mass-destruction facilities or to implant what you cynically called “democracy” in Baghdad and the Middle East. I did not join the Army to rebuild Iraq, which at the time you told us could be paid for by Iraq’s oil revenues. Instead, this war has cost the United States over $3 trillion. I especially did not join the Army to carry out pre-emptive war. Pre-emptive war is illegal under international law. And as a soldier in Iraq I was, I now know, abetting your idiocy and your crimes. The Iraq War is the largest strategic blunder in U.S. history. It obliterated the balance of power in the Middle East. It installed a corrupt and brutal pro-Iranian government in Baghdad, one cemented in power through the use of torture, death squads and terror. And it has left Iran as the dominant force in the region. On every level—moral, strategic, military and economic—Iraq was a failure. And it was you, Mr. Bush and Mr. Cheney, who started this war. It is you who should pay the consequences.
 
I would not be writing this letter if I had been wounded fighting in Afghanistan against those forces that carried out the attacks of 9/11. Had I been wounded there I would still be miserable because of my physical deterioration and imminent death, but I would at least have the comfort of knowing that my injuries were a consequence of my own decision to defend the country I love. I would not have to lie in my bed, my body filled with painkillers, my life ebbing away, and deal with the fact that hundreds of thousands of human beings, including children, including myself, were sacrificed by you for little more than the greed of oil companies, for your alliance with the oil sheiks in Saudi Arabia, and your insane visions of empire.
 
I have, like many other disabled veterans, suffered from the inadequate and often inept care provided by the Veterans Administration. I have, like many other disabled veterans, come to realize that our mental and physical wounds are of no interest to you, perhaps of no interest to any politician. We were used. We were betrayed. And we have been abandoned. You, Mr. Bush, make much pretense of being a Christian. But isn’t lying a sin? Isn’t murder a sin? Aren’t theft and selfish ambition sins? I am not a Christian. But I believe in the Christian ideal. I believe that what you do to the least of your brothers you finally do to yourself, to your own soul.
 
My day of reckoning is upon me. Yours will come. I hope you will be put on trial. But mostly I hope, for your sakes, that you find the moral courage to face what you have done to me and to many, many others who deserved to live. I hope that before your time on earth ends, as mine is now ending, you will find the strength of character to stand before the American public and the world, and in particular the Iraqi people, and beg for forgiveness.

INILAH YANG DIKATAKAN MENYESAL DAHULU KEDAPATAN, MENYESAL KEMUDIAN APA GUNANYA.

SESAT DI HUJUNG JALAN BALIKLAH KE PANGKAL JALAN.

PILIHLAH DENGAN BIJAK DALAM PRU 13. PILIHLAH BARISAN NASIONAL.

4 comments:

Anonymous said...

Desperate message...

Anonymous said...

Damned stupid...

Anonymous said...

Yes, he is absolutely stupid, desperate and angry.

Jom layan http://1.bp.blogspot.com/-qMRfkoEf7w0/UVuFGBf55PI/AAAAAAAAnqk/hn0DSBssLkE/s1600/GAY_TUA.jpg

http://mediawangsamaju.blogspot.com/2013/04/sebarkan-rakaman-video-skandal-anwar.html

Tengok jangan tak tengok noh.

Anonymous said...

I dah tengok dah, memanglah Brader Anwar desperate, stupid, angry....

Paham-paham je lah, dah lama sangat nak jadi PM tapi tak jadi.

Pasal tulah yang dok meroyan tak habih-habih, kawan-kawan lama pun dah lari tak larat lagi dengan kelentong dia.

Korang semua jangan lupa baca http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/04/sahabat-lama-dan-sahabat-baru-anwar.html