Friday, August 12, 2016

JENAYAH WARGA NIGERIA DI NUSANTARA

PERTEMUAN DENGAN DIPLOMAT NIGERIA
DI MEKKAH

1. Di dalam masukan blog pada kali ini saya turunkan beberapa laporan akhbar mengenai jenayah yang dilakukan di Nusantara, khususnya di Indonesia dan Malaysia, oleh warganegara Nigeria.

2. Saya teringat untuk mengenengahkan bahan bacaan ini kerana dua peritiwa yang tiba-tiba muncul dalam ingatan saya setelah membaca isi media berkenaan.

3. Pertama ialah pertemuan saya dengan duta Nigeria ke Afrika Selatan di restoran Safwah di Mekkah dalam bulan puasa sehari setelah berita meninggalnya Nelson Mandela. Duta, yang namanya saya sudah lupa, menyatakan bahawa beliau ialah seorang sahabat Nelson Mandela dan peminat serta penyokong kuat Tun Dr. Mahathir yang katanya beliau kenal rapat.

4. Kerana Tun Dr. Mahathirlah maka duta Nigeria ini telah membuat keputusan untuk menghantar anak perempuannya belajar di salah sebuah universiti di Malaysia.

5. Katanya, sebaik saja anak beliau sampai di KLIA anaknya itu telah disambut oleh staf kedutaan Nigeria yang membawanya ke kedutaan. Waktu berceloteh dengan staf kedutaan anak duta Nigeria ke Afrika Selatan ini telah mendapat tahu bahawa ramai penjenayan terkenal dari Nigeria kini berada di Kuala Lumpur.


6. Pada malam itu, apabila anak perempuan duta Nigeria ke Africa Selatan dihubungi dengan telafon oleh bapanya dari Durham si anak memberitahu mengenai kewujudan ramai penjenayah terkenal dari Nigeria di Malaysia, khususnya Kuala Lumpur. Mendengar berita ini bapa pelajar meminta anaaknya segera pulang ke Afrika Selatan pada besok harinya, dan terbatallah rancangan untuk belajar di Malaysia.

RESTORAN DI PLAZA MONT' KIARA 1

7. Sekembali dari Mekkah perhatian saya tertumpu kepada pendatang berkulit hitam yang ramai di Malaysia masa kini.

8. Plaza Mont' Kiara 1 menggajikan ramai pegawai keselaamatan yang berasal dari Nepal. Waktu saya berada di restoran Secret Recipe pada satu hari saya berkesempatan bertemu dengan Mukti ketua sekuriti Plaza Mon't Kiara 1 yang juga berasal dari Nepal.  

9. Apabila saya Tanya mengenai pendatang kulit hitam yang kelihatan berkeliaran di sekitar kawasan Mont' Kiara Mukti mengesahkan mereka berasal dari Nigeria. Mukti menyambung khabar bahawa di sebuah restoan besar bersebelahan Secret Recipe itu pada dua malam dalam seminggu, mulai pukul 3 hingga 6 pagi, selama 3 jam sekurang-kurangnya 100 hingga 200 orang warganegara Nigeria akan berkunjung ke restoran itu untuk minum arak, menari, menyanyi bercampur mesra lelaki dan perempuan dalam suasana yang cukup bising.
 
10. Restoan yang kelihatan sentiasa sepi ini rupa-rupanya boleh bertahan membayar sewa yang tinggi begitu lama kerana dukungan pelanggan yang ramai dari Nigeria.
 
11. Kina Mukti sudah pulang ke Nepal setelah berlakunya gempa bumi di sana beberapa waktu yang lalu; dan restoran ini juga juga sudah ditutup dan ruangnya di renovasi untuk projek lain. Mungkin juga kerana pelanggan dari Nigeria tidak berkunjung ke sana lagi.

12. Umum mengetahui ada pendatang dari Iran yang pernah menggunakan kondominium mahal di Mont' Kiara sebagai tempat memproses dadah; apakah pula pekerjaan pendatang dari Nigeria yang ramai dan hidup dalam keadaan mewah di Malaysia. Saya tidak menyelidikinya.

13. Di bawah ini ialah beberapa petikan baru dari surat-khabar di Indonesia dan Malaysia mengenai hukuman ke atas penjenayah yang memadai ramainya dari Nigeria.

14. Selamat membaca.

PERDEBATAN MENGENAI HUKUMAN MATI
DALAM MEDIA INDONESIA