Sunday, October 30, 2016

VISI 20-20 BERBEZA VISI 20-50

 
PANDANGAN YANG JELAS
 
VISI 20-20 (DAN BUKAN TAHUN DUA RIBU DUA PULUH) ADALAH BERBEZA DENGAN VISI 2050 (YANG BERERTI TAHUN DUA RIBU LIMA PULUH) kerana VISI (DARI PERKATAAN INGGERIS - VISION) 20-20 (WALAUPUN DITULIS 2020) memberi pengertian PANDANGAN YANG JELAS DAN TIDAK KABUR. IANYA BUKAN SATU TARIKH SASARAN UNTUK MENJAYAKAN SATU-SATU PROGRAM KERAJAAN.
 
JIKA SESEORANG ITU PAKAI CERMIN MATA MAKA APABILA MATANYA DIPERIKSA SUDAH TENTU BACAAN MATA KIRI DAN MATA KANAN TIDAK SERUPA. TETAPI, JIKA BACAAN MATA KIRI DAN KANAN SERUPA, IAITU 20, MAKA DIA MEMPUNYAI PENGLIHATAN YANG JELAS, TIDAK KABUR, YANG TIDAK MEMERLUKANNYA MEMAKAI CERMIN MATA.
 
WAWASAN 2050 (TN50) MENJADIKAN TAHUN 2050 SEBAGAI TARIKH ATAU TAHUN SASARAN BAGI MENJAYAKAN TRANSFORMASI NASIONAL. (TN). IANYA TIDAK BOLEH DISAMAKAN DENGAN WAWASAN 20-20 YANG MENENTUKAN KEADAAN MATA ATAU PANDANGAN SAMADA JELAS ATAU KABUR.
 
DENGAN ADANYA VISI ATAU WAWASAN 20 20 SESEBUAH NEGERI BOLEH MENENTUKAN SAMAADA IANYA BOLEH MENCAPAI TAHAP NEGERI YANG MAJU PADA TAHUN-TAHUN YANG BERLAINAN. NEGERI SELANGOR UMPAMANYA TELAH MENJADI NEGERI YANG MAJU PADA TAHUN 2005 BILA WAWASAN ATAU VISI PEMIMPIN MEREKA 20 20  YANG JELAS. KEDAH TELAH MENCADANGANKAN 2015 TANPA PANDANGAN KEPADA FAKTA YANG JELAS DENGAN PANDANGAN 20 20. IANYA TIDAK BERHASIL SEPERTI YANG DIHARAPKANADA NEGERI YANG PEMIMPINNYA BERWAWASAN 20 20 TETAPI KERANA KEADAAN POLITIK DI NEGERI ITU MAKA IANYA TIDAK AKAN MAJU SETELAH TAHUN 2030 ATAU 2040 DAN LAIN-LAIN TAHUN.

 
 
JIKA TAHUN 2020 DIJADIKAN TAHUN MATLAMAT UNTUK MALAYSIA MENJADI SEBUAH NEGARA YANG MAJU TERNYATA SEKALI IANYA TIDAK AKAN BERHASIL KERANA TERBATASNYA KEMAMPUAN PERDANA MENTERI KE 5 DAN KE 6.
 
DENGAN PENGLIHATAN ATAU VISI YANG JELAS, JIKA MATA MEMPUNYAI 'POWER' 20 DI KIRI DAN 20 DI KANAN, KITA DAPAT MEMAHAMI BAHAWA PILIHAN TAHUN 2050 ADALAH SATU PENGAKUAN BAHAWA MALAYSIA ADALAH SEBUAH NEGARA YANG BERMASALAH. ITULAH SEBABNYA MATLAMAT TN50 DITENTUKAN PADA TAHUN 2050, IAITU PADA KETIKA UMUR DATO' SERI NAJIB SUDAH MENCAPAI 97 TAHUN DAN SUDAH TENTU BELIAU TIDAK LAGI MENERAJUI KERAJAAN. JIKA BELIAU PANJANG UMUR MAKA BELIAU SEMPAT MELIHAT PETAKA YANG MENIMPA NEGARA INI DENGAN BEBANAN HUTANG YANG JELAS WALAUPUN DILIHAT DENGAN MATA YANG RABUN - BEBANAN HUTAN YANG BERMULA DENGAN SKANDAL 1MDB...
 


3 comments:

kluangman said...

2050 adalah satu escapism bagi seseorang yang sudah tahu dia tidak akan mencapai apa apa dalam masa terdekat dan meletakan 2050 ketika dia tahu jasadnya sudah dimakan cacing pada masa itu.

Kalau 2020 pun gagal, LCE pun kantoi, sekadar berangan degree, master dan phd.

Anonymous said...

KJ kata F1 di Litar Sepang merugikan,jadi elok ditamatkan.Di kementerian KJ ada orang curi duit lebih RM100 juta,.....rugi ke tak?KJ dan kementeriannya patut ditamatkan juga.Begitu juga dengan Najib dan UMNO yang merugikan negara.Najib dan UMNO wajib ditamatkan segera.Temberang Najib 2050 adalah untuk menggadaikan negara Malaysia sepenuhnya.

Anonymous said...

Assalamualikum YB Tan Sri.
Tanggal 2050 Melayu akan menjadi hamba China komunis. China Komunis gagal menaklok Malaysia Najib berjaya menyerah Malaysia menjadi tanah jajahan China Komunis dalam tempoh satu minggu. Apa komen Tan Sri.