Wednesday, January 20, 2010

KEMPEN BERHENTI MEROKOK

SATU PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI

Pada hari ini saya lihat di dalam media massa satu usaha lama yang diteruskan dengan tujuan supaya masyarakat Malaysia berhenti merokok. Di sini saya perturunkan semula ucapan saya, dalam bahasa Inggeris, di waktu merasmikan seminar antarabangsa bertajuk 'Action on Smoking and Health' yang diadakan di Kuala Lumpur pada 20 Oktober, 1985. Ucapan ini relevan dengan usaha penubuhan Klinik Berhenti Merokok yang diwujudkan pada hari ini. Tajuk ucapan ini ialah:

THE NICOTINE WAR

Taxi Driver

1. I was 12 years old when my father died on March 18, 1956, at a young age of 37. To this day I am still unaware as to the real cause of his death since I was at a boarding school when he became sick. I sill have a driving license photograph of him with swollen lips. Some people said he died of tuberculosis. Whatever it might have been it is obvious that had hed been ill for sometime.

2. As a lorry driver, transporting fish from the Alor Setar Jetty ( which have now ceased to exist ) to the central market in Ipoh, about 257 kilometers down the Malay Peninsula, he had his share of bitter hardship that manifested itself on our family.

3. Having graduated from being a 'pirate' taxi driver, he had failed to remit my hostel fees and pocket money, which prompted my returning home just in time to see him die.


Heavy Smoker

4. We all love and are very proud of him to this day. ( That is till 1985 when 'we' includes my younger brother Abdullah Maamuoum bin Junid and his younger sister Shamsiah binti Junid were still alive ). As far as the family is concerned, there was nothing wrong with him except that he worked too hard and was a heavy smsoker. I can still remember his stained fingers, the result of years of nicotine abuse.

Cancer

5. In 1973 my father-in-law died of cancer. He was 50. He was well treated in the Kuala Lumpur General Hospital until one fine morning when he decided that it was all over and that he should be back in Jakarta to spend his last days beside his family. The doctor agreed.

6. I booked the only available flight to Jakarta in the evening. He was carried on a stretcher from the MAS plane at Halim Perdanakusuma Airport at Jakarta. He died at 5 o'clock - just before sunrise. He did not see the light of another Jakarta day. He, too, was a heavy smoker.

Stop Smoking

7. However, it is not for these two reasons that I launched a campaign or a personal crusade against providing MARA loans to petty traders who smoke. The reason was not medical but economic.

8. Should a man smoke even one packet of cigarettes in a day, it would cost him RM2, or RM60 per month or RM720 per year. If the trader's loan is for RM1,000-00 or RM2,000-00, he should not get a loan but instead stop smoking.

9. Then, I was only interested in instilling some simple economic sense among the Malay traders. This is not to say that I am pro smoking although I had no objection to the petty traders selling cigarettes while they themselves stop the habit. As I have said, my reason was solely economic.

Dr. Mahathir

10. Prime Minister Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad ( now Tun ) is the first Prime Minister of Malaysia who is not a lawyer. All the Prime Ministers who preceded him were lawyers. He is also the first not educated in Britain as well as the first premier alien to golfing.

11. He is the first commoner to become Prime Minister and above all, he is the first Prime Minister who does not smoke. He is a doctor. He is, however, the last Prime Minister to enter politics before independence. As we in Malaysia practice leadership by example, I take pride in not smoking as our Prime Minister does not.

Senoussi

12. Have I ever smoked? The answer is yer. When I was a student in Germany in 1969, I remember one day while enjoying a cup of 'Kaffee Ohne Zucker' or coffee sans sugar ( labelled Java Coffee although from Brazil ), I spotted a yellow packet of cigarettes bearing my name Senoussi ( spelled differently ).

13. I have kept that packet of cigarettes for over 16 years. I have smoked and taken pride in it as Senoussi cigarettes were then graded as containing the highest nicotine content in Europe. It was really an achievement in my name. When I left Germany for Britain, my stocks of Senoussi cigarettes were all consumed.

14. With lower allowances I chose to smoke free cigarettes from friends while providing in return, service by lighting their cigarettes with my lighter. This did not last. As a school boy I had tried to smoke more to protest against the shool rules. This too did not last.

Kretek

15. When I went to Jakarta for my engagement, I brought back two cartons of the pungent Indonesian clove cigarettes called 'kretek'. I had thought by smoking kretek I was being loyal to my future wife. I stopped smoking kretek when we got married as she was against smoking it.

16. I mentione all these to indicate further how easy it is to start a smoking habit. It is even easier to stop as some comedians have said that they have done it many times.

17. Looking back I realize that this habit did not hold fast with me due to economic reasons, for I could have sacrificed something else in favour of cigarettes, nor because of health reasons. I stopped smoking because I had to make a choice. In the case of kretek, I had to choose between smoking and incurring the wrath of the woman I love. I chose not to smoke.

18. In cases other than kretek, I had always experienced coughing when I smoke too much. As a politician it is no good to be identified as a coughing minister or a coughing speaker. I had to choose between not smoking and not talking. I chose not to smoke.

Medical Reasons Against Smoking

19. Over time I have observed that all arguments against smoking are medical. As a layman I have read:

Tobacco smoke contains nicotine, tar and carbon monoxide. It has been proven that nicotine raises the level of fatty acids in the blood, clogging and eventually leading to coronary diseases.

20. As a layman I have also read:

Carbon monoxide interferes with the normal functioning of hemoglobin which takes oxygen from the lunng to the rest of the body.

21. I read further:

Besides carbon particles, there are other irritants in tobacco smoke, such as phenols, aldehydes and cyanide, and these substances increase the danger of lung cancer.
Economic Reasons for Smoking

22. These and others are medical arguments. All arguments in defense of smoking are economic, such as:

44,000 farmers are involved in the growing of tobacco in the states of Kelantan, Terengganu, Kedah and Perlis. If each farmer supports an average of five in a family, all the 220,000 people would be dependent on tobacco and, therefore, also on smoking!
23. The argument goes further:

The total income of the farmers from the sale of tobacco is approximately RM120 million.

24. Another example is:

The tobacco industry, from growing to cigarette manufacturing, involve RM1.4 billion a year and the total tax is approximately RM600 million annually.
25. These are economic arguments in favour of tobacco, therefore, in favour of smoking.

26. Generally, members of the medical profession are less concerned with the economic arguments. They react vehemently to any indication by the tobacco industry that smoking does not affect health. The tobacco industry, on the other hand, is less concerned with the medical argument against smoking, so long as these arguments are not effective.

27. When there is indication that smoking is bad for the health, the cigarette companies would instead sponsor boxing or other sport programs to be identified with healthy living through sports and not to be associated with all the diseases.

Economic Argument Against Smoking

28. The tobacco industry will be ruffled with economic arguments against smoking. They are concerned when we say:

4.72 million cigarettes are smoked every day at a cost of RM472,000. This would mean that Malaysians consume 141 million cigarettess per month at a cost of RM14.16 million.
29. In other words, if we stop smoking for two years, we would be able to build one Daya Bumi and if we stop smoking for five years, we can pay for the cost of one Penang Bridge. These are 1984 statistics provided to me by the former Deputy Minister of Primary Industries, Datuk Megat Junid Megat Ayub ( Deputy of Minister at the time of delivery of the speech ). He is a smoker and told me not to mention his name!

30. I have experienced isolation when on my own I have assaulted smoking in 1982. For six months I was on constant offensive. International newspapers launched a tirade and ridiculed my arguments that they hardly understood.

Attack and Consolation 

31. One Chicago radio station screamed hilariously: 'Just fancy that ..... a Malaysian Minister is not providing loans to smokers!'. My only consolation was when I received a letter from the All India Ramgharhia Central Federation - copy of which was sent to the late Mrs. Indira Ghandi. The letter reads:

'It is a great pleasure that your government has banned smoking in all government offices.

Today we have read in the Punjabi 'Ajit' Daily paper that you have passed not to sanction any loans ( interest free ) for small technicians to start small industries, who are in the habit of smoking. For the reason that people who are spending their money on this bad habit of smoking needs no loans. You have further stated that before sanctioning a loan of 873 dollars, the applicants will have to undergo a medical test to certify that they are not smokers.

I, on behalf of our Federation, congratulate you on this action that is beneficial for the public health.
32. In our effort to act on smoking we should consolidate and integrate. Different professionals have different approaches, but so long as we are moving in the same direction, we should cooperate. We should also try to provide alternatives to smoking.

33. Any government with much of the population dependent on the tobacco industry will not be in a hurry to abruptly stop smoking. Such governments will probably he happy with the slow progress in the campaign against smoking.


Habit

34. Should any government be able to check the smoking habit within the country, then it should be selfish enough to go for total export of the products of the tobacco industry with the hope that other nations will encourage doing what we would like our population to stop doing, i.e. stop smoking.

35. During a recession beset with unemployment problems, any move against smoking by a deficit nation will deteriorate the economic situation. A nation moving against smoking, should prepare alternative employment  to the farmers in the rural areas. Alternatively, we should look for solutions to all our problems. It is unfortunate that:

Men are not concerned with adultery once there is a cure for syphilis.

Men will not act against smoking if cancer is curable.

Men will even forgive homosexuality once there is a cure for AIDS.
36. While we look for alternative employment for farmers, we should continue to act against smoking. While we search for cure to all diseases it is high time for us to return to the religious teachings:

Adultery, smoking and homosexuality can be identified with modern diseases for sure.

37. I am sure the tobacco industry will not mind if they have the time to phase out their workers and diversify their investment. Once the campaign against smoking becomes effective, once the people are aware of the dangers of smoking, the industry, despite all efforts to resist the effects, will have to adjust.

38. Let us take note that this campaign takes time. All humans are great risk takers, we cannot expect miraculous results. We need great public relations. For one, all doctors must stop smoking. If we are prepared to struggle over time, we shall succeed. Failing this, my father and father-in-law would have died in vain.

FAKTA TAMBAHAN

Kempen anti-merokok telah dimulakan lagi pada tahun 2001 dengan slogan 'TAK NAK'.

Sejak 2001 kira-kira 270 klinik sudah didirikan di seluruh negara.

Kira-kira 30,000 penghisap rokok baru bertambah setiap tahun.

Jualan rokok dianggarkan RM15 juta sehari.

8 comments:

mso.im said...

Tan Sri sila baca rencana ini dengan klik ke blog saya:

http://msomelayu.blogspot.com/2010/01/mengunjungi-kedah.html

Salam.

Anonymous said...

Totallu agree TS. Hope the smokers take their time reading this.

People say they smoke to release stress. If so, why burn money? It'll only add up to the stress.

Mesin Taip Buruk said...

Tan Sri, saya tergelak bila ada seorang ahli politik mencadangkan harga rokok dinaikkan sehingga RM50 sekotak bagi menggalakkan orng tidak merokok. Dan saya anggap cadangan itu tidak cerdik langsung... Selanjutnya dalam blog saya:

http://mesintaipburuk.blogspot.com/2010/01/rokok-rm50-sekotak-kejam.html

Dr Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar said...

Assalamualaikum wbt Tan Sri,

Hari ni pagi jumaat 1145 pagi 6 Safar 1431 Hijrah (22/1/10).
Saya baru selesai mengendalikan kes di Mahkamah Sesyen KL dan sekarang berada di kafe mahkamah sementara menantikan masa untuk Solat Jumaat kat Masjid Wilayah.
Teringat saya zaman saya membesar awal 70an dulu, di kedai kedai kopi cina juga di kedai kedai runcit mamak sekitar penang mahupun di gerai nasikandar imigresen penang (sebelah balai beach street) ada juga gerai menjual kopi oleh satu keluarga hokkien. Rokok amat popular dan di jual sebatang sebatang 5 sen dalam tin bulat kecil mengikut jenama masing masing. ada Benson & Hedges, Ada Craven A dan mcm mcm.
Tahun 1975 saya baru darjah dua dan suka makan nasi kandar imigeresen pukul 630 pagi lauk daging dan telur rebus--harganya 30 sen sepinggan dan minum 2 air dari gerai apek tu air suam dan kopi o and waktu tu kopi o 20 sen je. Dalam gelap 630 pagi tu sibukla ramai orang yang turut makan nasi kandar sadama anggota polis beach street ataupun anggota imigresen ataupun orang awam. selepas makan makan depa tu berkepul kepul la asap rokok yang berharga kalau tak silap saya 5 sen sebatang. Entah apa yang buatkan depa tu enjoy merokok saya tak akan pernah dapat faham sebab saya tak pernah merokok dan takda cita cita nak merokok. Di Penang Street waktu tu ada satu kedai runcit mamak dipersimpangan jalan Bishop Street , tauke kedai tu mamak dan ramai yang memanggil kedai mamak tu kedai mamak kedekut.
Mamak ni punya berkira pisang masam yang di jual 2 biji 5 sen, nak mintak lebih sebiji pun tak boleh tetapi walaupun dia kedekut dia tak sombong jadi mamak tu tak hilang customersnya.
Saya perasan yang kat kedai mamak kedekut ni bukan sahaja ada jual rokok yang sebatang 5 det (5 sen) tapi ada rokok daun yang original, ada tembakau paip, ada sirih pinang dsb. Memang sering saya ternampak sebagai budak sekolah yang nak berjalan kaki dari Beach Street ke Sekolah St Xaviers di farquhar Street, sering saya nampak ramainya customers yang disamping singgah beli suratkhabar Bintang Timur yang popular time tu, juga beli rokok 5 det tu .
Rokok daun pulak amat popular kat penang dengan depa yang bawa lancha (becha).
Arwah ayah saya pulak suka rokok kotak kertas lembut 'Lucky Strike' dan bila Arwah ayah dah nak meninggal pun tabiat merokok masih berterusan. Entah apala sedapnya merokok tu dan Arwah ayah meninggal pada tahun 2002 selepas stroke selepas Solat Asar dan menghembuskan nafasnya dirumah selepas Maghrib. Allah swt melarang kita mengkhianati harta serta dalam Surah Al isra (17:27) Allah swt berfirman yang menyamakan orang yang membazir sebagai saudara Syaitan. Mufti Mesir Dr farid Wasil mendapat award dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana fatwa mengharamkan rokok menggunakan dalil rokok haram kerana kesan yang teruk merosakkan kesihatan manusia. Manakala dadah majoriti ulama berpendapat dan bersetuju berfatwan yang ianya jelas haram kerana memabukan, mengkhayalkan serta boleh menghilangkan kewarasan berfikir sepertimana arak. Akhir sekali, sebuah kisah di kafe sebuah kelab golf tahun lepas--kira kira jam 6 petang. Ada 3 remaja lelaki dengan uniform sekolah serta beg sekolah masing masing (kecuali baju sekolah ditukar dengan t shirt) duduk bersantai bersembang rancak dengan handphone tercanggih masing masing sambil bergilir gilir menyalakan api merokok mengikut style orang orang terklas merokok. Mungkin parents depa ni tak kisah kot tapi lagak budak budak tu seolah olah depa tu dah bekerja di sektor korporat dan bukannya budak sekolah lagi. Lastly, saya teringat Tun Dr M pernah berucap di PICC beberapa tahun lepas yang Tun rasa mcm nak lempang bila tengok perempuan cantik merokok di Dome KLCC. Inila dunia perempuan nak sama hak dengan lelaki--merokok pun mesti sama style lelaki...Wallahualam.
Selamat Solat Jumaat 6 Safar 1431 Hijrah


drsyediskandarislamicbankingfinance.blogspot.com atau
isikcorpadv@gmail.com

Anonymous said...

MUHYIDDIN BIDAS KERAJAAN PEMBANGKANG TIDAK BAWA KEMAJUAN – melayau

Muhyiddin Yassin membidas kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang selepas pilihan raya umum lalu kerana gagal memajukan negeri yang ditadbir menyebabkan rakyat tidak menikmati kemajuan dalam erti kata sebenar.

Beliau berkata, hasil lawatannya ke beberapa negeri berkenaan baru-baru ini juga mendapati, mereka masih gagal untuk melaksanakan program pembangunan walaupun telah lama diberi mandat oleh rakyat.

Sebaliknya kata beliau, kerajaan negeri pembangkang hanya lebih banyak berpolitik dan tidak mempunyai agenda tertentu terutamanya dalam soal membangunkan negeri mereka.

Menurutnya, kerajaan Barisan Nasional (BN) lebih banyak berusaha untuk membangunkan rakyat dan tidak terlalu memikirkan mengenai soal politik.

KAH KAH KAH.. KAH KAH KAH..

woit… BILA SEMBAB BERFATWA… SATU MALAYSIA TERBARAI KETAWA… kah kah kah..

woit…NAK BUAT PEMBANGUNAN APA KE JADAH…kah kah kah..

woit…NAIK TANGGA … TERPIJAK TAIK…. kah kah kah…

kah kah kah… BUKA PEJABAT… TAIK JATUH… kah kah kah..

kah kah kah… BUKA LACI… TAIK TERKUMPUL… kah kah kah…

woit….LIMA PULUH TAHUN TAIK KERING GEROMBOLAN BERSEPAH SEPAH…. kah kah kah..

woit…TANAH ORANG KAMPONG KENA REMBAT…. kah kah kah…

woit…DI SELANGOR GERAN TANAH BERTINDEH TINDEH…SATU TANAH SEPULUH TUAN…kah kah kah…

kah kah kah... DI KUALA LUMPUR TANAH OARNG KAMPONG KENA REMBAT...kah kah kah

kah kah kah…DI SELABGOR..GEROMBOLAN SUDAH JUAL GERAN ATAS ANGIN…kah kah kah..

woit… BUKAN SAHAJA KEEWANGAN NEGERI HILANG… FAIL FAIL PUN HILANG… kah kah kah…

woit… MEMANG SAHEH SATU FATWA SEMBAB… GEROMBOLAN TIDAK MEMIKIR SOAL POLITIK….kah kah kah

kah kah kah… GEROMBOLAN ROMPAK SAJA…ASAL CUKUNG BAGI FULUS…. kah kah kah..

woit… HABIS SATU GUNUNG DI BAHAM LIM GO TONG… kah kah kah..

woit… HABIS SATU BUKIT DIBAHAM VINCENT TAN… kah kah kah..

woit… HABIS SATU SENTUL DI BAHAM…FRANCIS YEOH… kah kah kah..

woit... HABIS SATU TAMAN BAGI ANANDA...kah kah kah

woit... SATU PELABUHAN BAGI PADA TIONG...kah kah kah

woit.. HENTIKAN TANAH DI RAMPAS CUKONG…kah kah kah….

woit… LIMA PULUH TAHUN… MANA DIA BANDAR MELAYU….kah kah kah..

woit… LIMA PULUH TAHUN MANA DIA PEKAN MELAYU….kah kah kah..

woit… CAKAP KETUANAN MELAYU…. kah kah kah..

kah kah kah…LIMA PULUH TAHUN IALAH KETUANAN CUKONG…. kah kah kah…

woit... CUKUPLAA... JANGAN JADI BARUA CUKONG...kah kah kah..]

woit... HENTIKAN LAA MENIPU MELAYU...kah kah kah


nota:
tak payah cakaplaaaa
pakatan baru cuba mentabir dua tahun
itu pun banyak kena sabotage
itu pun banyak kena halang

Dr Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar said...

Assalamualaikum saudara Anonymous yang meberi komen no 5 mengenai TPM.

Sekiranya boleh saudara menjelma dengan identiti saudara kan lebih baik. Takda apa yang perlu di takutkan sekiranya saudara ikhlas menulis fakta kebenaran. Kerana dengan menulis tanpa nama ianya boleh disalah ertikan sebagai saudara ini jenis yang suka baling batu sembunyi tangan dan bila ditanya saudara akan nafikan yang saudara baling batu tu.

Juga topik yang disentuh ialah mengenai rokok bukannya kenyataan TPM jadi ianya lebih sesuai sekiranya saudara berusaha sedikit mendapatkan e mail TPM dan sebagainya, jadi saudara dapat terus menulis semua yang saudara telah tulis diatas sekalipun tanpa nama saudara.

Sekiranya semua orang boleh bebas menulis apa sahaja kat sini, dimana asal relevancy dengan isu rokok yang Tan Sri utarakan.

Saya tidak sedikit pun menghalang apa yang saudara nak kata sebagai betul atau tak betul tetapi ikutlah channel yang sesuai.

Dahulu sewaktu Tun Dr M kasih menjadi PM, Tun tak pernah menghalang sesiapa dikalangan pemimpin untuk mengutuknya , apa yang Tun halang ialah sesiapa yang mengutuk partinya sebab itu la semua nampak pelik bila beberapa calon team B dipilih semula menyertai kabinet atas alasan ok untuk kutuk Tun tetapi tak ok sekiranya kutuk parti. Ada lagi contoh yang terperinci tapi untuk menghormati privacy Tun saya takkan tulis di sini.

Jadi kutuklah dengan konstruktif dan gentleman, InsyaAllah di zaman MSC ni negara kita menuju ke arah terbukaan walaupun masih qualified belum absolute sebab takda negara yang ada absolute freedom setakat ini yang boleh lead to chaos dan kita tak payah mula nak discuss pelbagai isu semasa yang semua masing masing dah cukup faham.

Akhir kalam berhubunglah terus dengan TPM menerusi e mail, sampaikan apa yang saudara nak sampaikan tepat kepada TPM bukan dengan cara memberikan komen komen kasar di blog yang tak sepatutnya.

Wallahualam...jangan marah, P Ramlee kata...nanti kena jual.


6 Safar 1431 Hijrah Jumaat 7 mlm (22/1/10)
drsyediskandarislamicbankingfinance.blogspot.com atau
isikcorpadv@gmail.com

Dr Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar said...

Assalamualaikum Tan Sri,

Sekarang jam 128 pagi 7 Safar 1431 Hijrah hari sabtu 23/1/10--beberapa jam yang lepas Sultan Johor telah mangkat, Al Fatihah semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama mereka yang beriman, InsyaAllah.

Saya membayangkan Malaysia Tanpa Rokok. Bolehkan pada masa akan datang parlimen bersidang dan membentangkan Akta Rokok Merbahaya sebagaimana Akta Dadah Merbahaya sambil dikenakan penalti yang berat kepada pengedar penjual pembeli dsb. Mungkin tak pratikal kerana rokok memberikan pendapatan besar kepada kerajaan dari segi cukai, iklan dsbnya tapi kalaula boleh dibuat akta yang begitu mungkin masalah barah akan turun dengan drastiknya.

Mungkin perdagangan rokok boleh dibenarkan juga iklan rokok boleh dibenarkan oleh kerajaan tetapi untuk tujuan pasaran antarabangsa sahaja bukannya untuk pasaran dalam negara jadi kerajaan masih lagi boleh memperolehi cukai serta juga pendapatan daripada iklan rokok yang dibuat di Malaysia tetapi di tujukan kepada pasaran antarabangsa.

Ramaila perokok akan marah bila membaca tulisan ini tetapi jangan terburu buru nak bengang, ini hanya hypothethical scenario dan sekiranya kita mampu Muhasabah diri kita sama sama fikirkan kebaikan dan keburukan merokok dengan ikhlas tanpa rasa nak tegakkan benang basah dengan cuba memberi dalil dalil dalam bentuk loya buruk.

Mengharamkan rokok sama seperti dadah mungkin akan mengakibatkan penyeludupan meningkat--ok kenakan hukuman mati pada penyeludup rokok sama seperti dadah.

Kalau para perokok nak marah, marahla--kerajaan boleh cadangkan para perokok mohon kewarganegaraan di negara lain misalnya--kalau nak memberontak hingga mengancam keselamatan negara--apa susah ISA kan ada.

Majlis majlis membakar/memusnahkan berlori lori himpunan rokok patut diberi publisiti meluas siarkan live ke biar rakyat tahu yang kerajaan amat komited mengharamkan rokok. Again, semua ini masih hypothethical, jangan cepat melatah.

Adalah amat pelik di zaman moden ini bila ramai sanggup membayar harga yang mahal untuk sebungkus rokok dsbnya hanya untuk memusnahkan kesihatan diri masing masing. Di manakah letaknya aqal manusia seperti ini di kepala atau kat kepala lutut?

Apakah benar dengan merokok menjadi seseorang itu mempunyai gaya, mutu & keunggulan atau hanya membakar wang ringgit serta merosakkan kesihatan sendiri?

Renung renungkan, selamat beramat (Prof Izi Hot FM) dan jangan marah nanti kena jual ( P Ramlee , 3 Abdul) Wallahualam.

Al Fatihah untuk Almarhum Roh Sultan Johor, pengkebumian dijadualkan InsyaAllah selepas pukul 2 petang hari ini sabtu, Al Fatihah.

drsyediskandarislamicbankingfinance.blogspot.com atau
isikcorpadv@gmail.com

Anonymous said...

nice info!! thnk

korang tahu tak sekarang ada rokok elektronik??

ia jauh lebih slamat disamping dpt berhenti mghisap rokok.

try tgok! menarik beb!

http://weallneedfree.blogspot.com/2010/07/e-cig-rokok-elektronik-rokok-moden.html